Vintersolståndet

Årets mörkaste dag är här. Klockan 23:23 i natt infaller vintersolståndet.

I gammal folktro var det här en väldigt farlig natt. Djuren kunde prata och övernaturliga krafter härjade fritt. I år är månen dessutom full under vintersolståndet. Jag kan bara ana mig till hur mycket skrômt som kommer att smyga runt i finnmarkens mörka djupa skogar.

Kråkungen brukar fråga mig om jag tror på spöken, tomtar och troll. Jag säger att jag inte riktigt vet. Men jag tänker att så länge det finns prinsar, prinsessor, kungar och drottningar, borde det väl finnas både tomtar och troll. Dom kräver inte heller något apanage, så det väl borde inte vara några problem för någon om dom fortsätter som dom gör. Håller sig undan i skogen. För min del får dom gärna hålla till här hos mig.

Hur som helst. Nu vänder det. Nu kommer ljuset tillbaka. Nu blir solens bana sakta längre. Jag ser det tydligt över bergen. Vid midsommar känns det som om solen går varvet runt. Jag längtar efter ljuset, men jag har ingen brådska i år. Så som jag brukar ha. Den där ivern och rastlösheten som gnager. Jag tror att tårarna tog med sig lite av den. Och stressen över hästarna. Den är borta. Dom har det bra nu och jag kan för första gången på många år, komma in på eftermiddagen och känna mig klar.

Det är redan mörkt på mitt berg, fast dagen nyss glidit över i eftermiddag. I kväll ska jag elda i kaminen, se hur lågorna dansar, dricka glögg, slå in paket och njuta av midvintern. Njuta av att jag bor här där jag gör, tillsammans med fina människor som jag kan kalla mina. Jag är väldigt tacksam och nöjd med det. Och kanske om jag har tur får jag se gårdstomten. Den där lilla bistra grå, skymta i ögonvrån. Jag tycker att han borde visa sig på årets mörkaste dag.

Var rädda om er där ute.

Kärlek // L


1 kommentar

  1. Härligt Louise – Önskar dej, Johan o Arvid en riktigt God Jul 🤗💖 (hoppas få följa med dej på strövtåg i din älskade Finnmark framöver) Kraaam 💞

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *