Innanför skalet

Ibland blir man hudlös. Jag tror att nästan alla kan känna igen sig i det. När en doft, en låt, en dialekt eller en speciell färg på någons tröja påminner så starkt om någon annan. Någon man saknar. Här om dagen när jag var och handlade mat, landade mina ögon på en påse med blandade julnötter. Och vips såg jag farmor Ruth för min inre syn. 

Hur hon satt lite hopkurad i gungstolen med sin nötknäckare i den ena handen. Smulor och skal i den andra. Och så tuggade hon sådär som gamla människor gör. Nästan som en gnagare. Små ivriga tuggor. Valnötter var hennes favoriter. Som barn förstod jag inte alls. Jag tyckte att det smakade torrt och konstigt. För att inte tala om valnötens utseende. Som en liten hjärna. Ja, jag tyckte nog att det var lite läskigt när hon knakade sönder nötterna och plockade ur det bleka veckade innehållet.

När jag stor där med min kundvagn,  decemberblek och lite ängslig (det var just på den affären jag tappade bort mig själv, den dagen då jag förstod att jag var sjuk), dök hon upp så starkt i mina tankar. Jag lyfte upp påsen och kom mig inte för att stoppa den i vagnen, utan bar den i handen genom resten av handlingen. Kanske som en livboj i havet bland stressade människor.

I bilen fick påsen med nötter ligga på det tomma sätet bredvid mitt och jag tänkte på farmor hela vägen hem. Vem var hon egentligen? Den unga kvinnan Ruth. Ruth som mamma. Ruth som änka. Rut som medelålders och tillsist gammal. Kvinnan bakom det trygga och farmoderliga som jag lärde känna.  Jag har alla hennes dagböcker sparade på vinden. Snart är jag nog redo för att läsa och låta våra liv flätas ihop ännu mer. 

Men jag är inte riktigt där än. Under tiden använder jag hennes gamla nötknäckare och njuter av den veckade ljusa frukten under valnötens skal. I hennes vardagsrum, men i mormor Ruths fåtölj.

Farmor Ruth, Mormor Ruth och så jag. Ruth Inger Louise.

Kärlek // Louise

2 kommentarer

  1. ”Ränderna går aldrig ur” säger talessättet – inte Rut(h)orna heller 💪 Vi är många Ruth’or i vår släkt (både jag o Maya oxå) så ”Ruthväven” är slitstark👍💪💖

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *