Det blir nog stjärnklart till kvällen

Jag är hemma med förkyld liten. Eldar i kaminen. Ser hur solen spiller sitt gula ljus genom smutsiga fönsterrutor och landar på dammiga golv. Han önskar sig bananpannkaka. Tvättmaskinens pip och kattens jamande vid dörren tävlar om min uppmärksamhet.

Jag borde nog dammsuga. Istället lägger jag mig i soffan, slötittar på barnprogram och bläddrar lite halvhjärtat i en pocketbok jag inte riktigt trivs med. Dricker stora mängder kaffe och kramar den där lilla människan vars hud är så varm. Det är min viktigaste uppgift idag. Kramas mjukt, skala frukt och vara nära.

Skrivkrampen har skavt i mig ett tag. Fotografierna jag tagit har inte förmedlat något riktigt. Följartapp på instagram och självkänsla som dalat. Sånt som egentligen inte betyder ett skvatt. Jag skriver ju nu och visar dig en hastig bild tog jag i hallen. Jag gör väl som jag vill, tänker jag lite trotsigt och dricker en klunk kallnad sump.

Vinden viner och snön som föll i förrgår yr från taken. Flingorna gnistrar som prismor när de bryts i solen. Jag följer skuggorna från soffan. Härifrån syns inte skitiga golv.

I dag har tagit på mig kimonon jag köpte på en second hand i Berlin. Han säger att jag är fin och kryper in under de vita blommorna. Vilar sitt febriga huvud mot min mjuka mage och jag slås av tanken på att han håller på att växa ur min famn. Jag stoppar näsan i hans rågblonda hår och viskar att han luktar kattunge. Det sa min pappa alltid till mig när jag var liten. Jag tycker om att återanvända ord och fraser.

Under den korta promenaden till posthuset lämnade jag mössan hemma. Lurades av värmen inne och ljuset ute . Jag frös om öronen och hörde fåglarna sjunga högt. Jag brukar tänka att de berättar sagor om resorna från varmare länder.

Det blir nog stjärnklart till kvällen.

Kärlek // L4 kommentarer

 1. Så skönt att läsa att det är fler än jag som har dammiga golv, där dammråttorna samlas i vrårna. Jag har alltid sagt att lite skit i hörnen dör vi inte av, det är bättre det än ett rent helvete, om du ursäktar uttrycket. Skitiga fönster ståtar jag också med men det syns bara när solen lyser på dem, jag har inga som helst planer på att tvätta dem så länge det är vinter, blir så bökigt när trasan fryser fast. Allt har sin tid, du har ett barn som behöver dig bättre än snabeldraken, sjuk och febrig då ska det mysas, städa kan du göra sen när din teling är frisk och du själv känner för det. För det är som att skriva, känner man för det så fungerar det bättre, allt går liksom fortare då.

  Idag vaknade jag till kallt och klart väder men molnen har visat sig av och till så det har varit växlande sol, det blåser en isande nordväst vind, så där så det biter i skinnet. Vi har haft mulet på dagarna och klart på sennatten och det blir nog så i natt också, har väl blivit lovade runt -20 grader i morgon bitti, säger de så blir det säkert -25. Nu är det blygsamma -3 grader men då har solen lyst en stund på känselknoppen till den digitala mätaren, borta är dåtidens kvicksilver- eller sprittermometrar, nu är allt digitalt, inte vet jag om det är bättre men så är det.

  Du får ha det så skönt där på berget och se nu till att berätta lite sagor för sjuklingen, var glad så länge han vill lyssna, för det kommer en dag när de absolut inte vill.

  Kram

  1. God förmiddag Inga-Lill!
   Ja visst är det så. Bättre lite skit i hörnen. Nu fäller både hundar och katter päls också, när ljuset börjar återvända.
   Vi hade också kallt inatt. Det kröp ner mot -20. Men nu strålar solen och vintern visar sig från sin vackraste sida.
   Jag får skriv- och fotokramp med jämna mellanrum. Då måste jag tvinga mig själv att fortsätta. Det blir ofta ganska dåligt, men ute på andra sidan har jag lärt mig något nytt. Det är ju så med livet. Ibland är det lite motstånd.
   Vi läser massor och besöker ofta biblioteket. Han och jag älskar böcker. Vi läser flera sagor varje dag. Jag hoppas att det får fortsätta så några år till.
   Önskar dig en fin tisdag.

   Önskar dig en fin tisdag.

 2. Likadant här med damm och smutsiga fönster. Någonstans läste jag en gång att det betydde att den som bodde där hade gjort något roligare. Det har jag tagit till mig. Livet är för kort för att man hela tiden ska göra ”måsten”. Njut av kaffet, solen och sonen. Klappa katten och lägg in lite mer ved i brasan. Det kommer fler dagar. Och du tvivla aldrig på dig själv!!! Det finns bara en som du och jag tycker att du är bra fotograf och skribent! Och det kan jag tycka med rätt så många års livserfarenhet. Ha en bra vecka. 💕 🤗

  1. Hej Ann-Britt!
   Absolut är det så. Att man har haft roligare saker för sig än att städa. Jag har dessutom hundar och katter som fäller päls nu när ljuset börjar återvända.
   Åh va jag blir glad. Tusen tusen tack. Jag sparar dina ord nära hjärtat.
   Önskar dig en skön vecka!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *