#8

Sommaren, solnedgången och svalorna

På baksidan av mitt hus breder åkrarna ut sig och där de slutar tar den milsvida skogen vid. Det är samma åkrar som min pappa, min farfar och generationer före dem har slagit med lie för hand. Farmor sa alltid att man kunde se en liten kant av Värmland från stugan vid klart väder.

På vintern älskar jag att lägga mig på rygg i snön och titta på stjärnhimlen i mörkret. Jag har sett norrskenet bölja över mitt huvud och stjärnfallen har fått önskningar att formas bakom mina slutna ögonlock. Där på åkern kan jag få perspektiv på mitt liv, på min litenhet och många sakers obetydlighet.

På vintern viner vinden hårt över de öppna ytorna. Snön kan sudda ut konturerna av berg och skog. Jag tycker om att stå i mitt vardagsrum, med ryggen mot kaminens värme och ögonen riktade mot busvädret där ute.

På våren blir åkrarna lite vattensjuka och tranorna landar tungt i det gula fjolårsgräset. Deras läte ekar ensligt över byn när solens bana blir längre för varje dag som går. Det märks så tydligt när man bor på ett berg.

På våren när ångan stiger från Stormossån, brukar jag säga till Kråkungen att det är trollmor som kokar gröt åt alla sina ungar. Och jag får lyckorus av allt det skira gröna.

På sommaren växer gräset högt innan slåttern och svalorna dyker över åkrarna i sin jakt på insekter. Det surrar, rasslar, låter och lever. Maskrosor blommar och blir till fjuniga bollar. När vinden är vänlig flyger vita små dun genom luften och solen bryter sina strålar i den mjuka dansen.

På sommaren slår vi hö på åkrarna. Vi och de andra som bor här uppe på toppen. Det doftar gott och kliar hemskt. Aldrig smakar en kall öl så gott som efter slåttern.

På hösten när åkerns stubb är rågblond, flyger vi drake i vinden och har springtävling på den vilande marken. Luften är hög och klar och jag tycker om att se den första frosten breda ut sitt glittrande täcke runt vårat hus.

På hösten formar gässen sitt V mot den bleka himlen över åkrarna. Lämnar oss för äventyr i länder där solen värmer deras fjäderdräkt och melodin är någon annan.

På baksidan av mitt hus börjar många små äventyr. Och ibland även de största.

Kärlek // L

6 kommentarer

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *